Історія кафедри
Кафедра туристичного та готельного бізнесу є однією з молодих та перспективних кафедр Національного університету харчових технологій. була створена 14 травня 2010 року, та 2011 року, яка була створена 14 травня 2010 року.
У 2011 році була одержана ліцензія з напряму підготовки 6.140103 «Туризм» на освітньо-кваліфікаційному рівні «бакалавр» зі спеціалізаціями «Винний туризм» та «Міжнародний туризм» та здійснено перший набір студентів напряму підготовки 6.140103 «Туризм» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр».
У 2011 році була одержана ліцензія з напряму підготовки 6.140103 «Туризм» на освітньо-кваліфікаційному рівні «бакалавр» зі спеціалізаціями «Винний туризм» та «Міжнародний туризм» та здійснено перший набір студентів напряму підготовки 6.140103 «Туризм» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр».
2013 року організовано міжнародний науковий семінар «Розвиток винного туризму: Світовий досвід. Теорія. Практика» та розпочато навчання бакалаврів за напрямом «Туризм» англійською мовою. Організовано факультативний курс вивчення італійської мови. За ініціативою кафедри створено Асоціацію сприяння розвитку винного та гастрономічного туризму в Україні.
У 2014 році кафедра реорганізована з кафедри винного та гастрономічного туризму у кафедру туристичного та готельного бізнесу.
У 2015 році розпочато підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» 8.14010301 «Туризмознавство за спеціальністю (за видами)» напряму 140103 «Туризм» галузі знань 1401 «Сфера обслуговування» відповідно до Галузевого стандарту вищої освіти України. Започатковано програму отримання подвійного магістерського диплома: національного – за спеціальністю «Туризмознавство» та європейського – за спеціальністю «Міжнародне управління» у Вищій Школі Менеджменту і Охорони Праці в Катовіцах (Польща).
У 2017-2019 роках на базі кафедри туристичного та готельного бізнесу відбувався ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з туризму.
У 2018 році кафедра долучилась до роботи міжнародного консорціуму WINTOUR.
У 2019 році акредитовано програму "Туризмознавство" другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 242 Туризм галузі знань 24 Сфера обслуговування.
У 2020 році кафедра успішно пройшла акредитацію освітньо-професійної програми "Туризм" першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Національного агентства забезпечення якості освіти. Відкрито лабораторію інноваційних технологій в туризмі та готельному господарстві - комп'ютерний клас кафедри. Проведено І Міжнародну конференцію "Сталий розвиток: погляд молоді" у співпраці з Українсько-американським університетом Конкордія (Україна).
2022 року вперше в Україні започатковано підготовку фахівців за міждисциплінарною освітньо-науковою програмою "Промислові та крафтові технології для HoReCa в туризмі" другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальностей 181 Харчові технології, 242 Туризм, яка об'єднала галузі знань 18 Виробництво та технології, 24 Сфера обслуговування.
У 2023 році підписано Меморандум про партнерство та співпрацю з Громадською спілкою "Всеукраїнська асоціація гідів". Відкрито освітньо-професійну програму "Туризм і рекреація" другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 242 Туризм і рекреація.
У 2024 році підписано угоду про співпрацю з Громадською організацією "Sloow food in Ukraine (Тиха їжа України)".
Акредитовано міждисциплінарну освітньо-наукову програму "Промислові та крафтові технології для HoReCa в туризмі" другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальностей 181 Харчові технології, 242 Туризм і рекреація.